L’exposició del fetus a la contaminació augmenta el risc de TDAH i autisme

Investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona han trobat un vincle entre l’exposició del fetus a contaminants atmosfèrics i modificacions en una zona del cervell relacionada amb aquests trastorns.

https://www.ccma.cat/324/lexposicio-del-fetus-a-la-contaminacio-augmenta-el-risc-de-tdah-i-autisme/noticia/2961404/

ACTIVITAT FORMARIVA: La Comprensió de l’infant amb simptomatologia TEA en l’àmbit de l’Escola Bressol.

Data: 21 de gener del 2020.

Horari: De 18h a 20h

Adreça: CDIAP- C/Fonollar, 12-14, 1r pis, 08241 Manresa (Barcelona)

Cost: 10 euros.

Incripció: https://forms.gle/g8Zc3njR4hKydZTd6

 

Dins el programa de prevenció del del CDIAP Bages amb les escoles escoles bressol, estem preparant conjuntament dos tallers per al curs 2020 dirigit a : mestres, educadores i directores de les Escoles Bressol. Aquests tallers tenen l’objectiu de compartir i reflexionar sobre diferents aspectes del desenvolupament dels infants de 0-3 anys. Per millorar així la detecció i l’atenció d’aquests infants i de les seves famílies.

En el proper taller del mes de gener, proposem abordar  la detecció, comprensió i atenció dels nens amb simptomatologia  TEA en l’àmbit en l’escola bressol.

S’utilitzarà una metodologia participativa a través de casos pràctics.

Xerrada EB Barrufets

“La transmissió dels valors en la primera infància”, guia per a infants de 0 a 6 anys. Del Departament de Treball i Afers Socials i Famílies.

LA TRANSMISSIÓ DELS VALORS EN LA PRIMERA INFÀNCIA

La Criança dels infants amb VALORS afavoreix el seu desenvolupament, perquè les persones construïm la nostra personalitat i manera de viure sobre aquesta base de valors: AUTOESTIMA, EMPATIA, TOLERÀNICA, COOPERACIÓ, CONVIVÈNCIA I RESPONSABILITAT. Serà doncs un tema important a tenir en compte en la criança dels nostres fills. Es per això que un grup de professionals que treballen amb infants i les seves famílies han elaborat una guia molt interessant sobre els valors en la primera infància. Aquí la podeu consultar.

EL NEN PETIT I LES PANTALLES

La Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions no Tòxiques de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia ha editat una Guia amb consells i recomanacions per fer un bon ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). La publicació sorgeix de la necessitat de donar a conèixer a pares, mares i a professionals dels àmbits educatius i sociosanitaris algunes orientacions per poder prevenir la possible addició a les pantalles, així com poder identificar els signes d’alerta per detectar un possible ús problemàtic de les TIC en els infants i adolescents.

La publicació inclou recomanacions sobre l’ús del telèfon mòbil, el televisor, els videojocs i les xarxes socials. També dona eines per identificar el cyberbulling, entès com l’ús d’Internet o altres tecnologies de forma reiterada per enviar continguts o imatges dirigides a molestar o ferir una altra persona.

Podeu consultar uns articles sobre el tema de les pantalles per infants de 0 a 6 anys:

https://www.althaia.cat/blogosfera/pediatria/2018/03/26/el-nen-petit-i-les-pantalles/

https://www.althaia.cat/blogosfera/pediatria/2018/04/09/el-nen-petit-i-les-pantalles-part-2/

Si voleu consultar una GUIA sobre LA PREVENCIÓ DE L’ADICCIÓ A LES PANTALLES, podeu anar a la web d’Althaia, posar al cercador GUIA AMB CONSELLS, sel.leccionar la notícia: Althaia publica una guia amb consells. Dins aquesta notícia teniu l’enllaç que us porta a la GUIA PRÀCTICA PER LA PREVENCIÓ DE L’ADICCIÓ A LES PANTALLES.

JORNADA SOBRE: TRASTORN DEL DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE (TDL)

El passat 15 de juny es va celebrar la primera Jornada sobre TDL (trastorn en el desenvolupament del llenguatge) a les instal·lacions del CDIAP del Bages.

Degut a la complexitat que suposa el diagnòstic del TDL, el CSMIJ i  el CDIAP vam veure la necessitat de trobar-nos per poder ampliar coneixements sobre aquest trastorn i ho vam fer extensiu a la resta d’entitats i serveis de la comarca del Bages que atenen els infants amb aquesta alteració en el llenguatge: CREDA, EAP i FUB.

Els docents que es van convidar per aquesta Jornada van ser l’equip d’investigació de la UAB , Alfonso Igualada, Rosana Mari, Nadia Ahufinger, Laura Feliu, encapçalat pel psicopedagog i doctor en ciència cognitiva i llenguatge, Llorenç Andreu.

Vam parlar dels subtipus i comorbiditat del TDL, com el podem detectar precoçment i com el podem avaluar. També es va parlar del diagnòstic diferencial entre TDL i TEA.

La jornada va ser molt enriquidora per totes les participants i es va poder generar un debat sobre el que actualment ens preocupa i com ho podem treballar. També van sorgir les ganes de trobar la manera de fer més treball en xarxa i estar més comunicats entre nosaltres.

Vam constatar que a tots els serveis estem sobresaturats, i això també dificulta la nostra feina.

Han sigut unes jornades per aprendre, reflexionar i visualitzar les ganes que totes tenim de fer bé la nostra feina i trobar recursos que ens permetin seguir creixent.

Programa de Prevenció del CDIAP Bages: 2n Taller Escoles Bressol-Cdiap

 

Data de la trobada: 9 de Maig de 2019

Horari: De 18h a 20h

Per tal de donar continuïtat al treball iniciat en la Jornada-Taller “La Importància de la detecció precoç a l’Escola Bressol” realitzada al març de 2018; el passat 9 de maig es va portar a terme el segon taller per al curs 2018-19 dirigit a mestres, educadores i directores de les Escoles Bressol. Aquests tallers tenen l’objectiu de compartir i reflexionar sobre els senyals d’alerta dels infants de 0-3 anys, la importància del treball amb les famílies i totes aquelles inquietuds i preocupacions referents a les dificultats de desenvolupament dels infants. Es va treballar amb una metodologia participativa, a partir de casos pràctics que van portar les mateixes mestres del seu dia a dia. En aquest segon taller es va comptar amb la col·laboració d’algunes mestres i Directores de diferents Escoles Bressol de la comarca que van ajudar en l’organització del taller.

CONFERÈNCIA INFÀNCIA I FAMÍLIA: ELS NOUS REPTES DE L´ACTUALITAT.

A càrrec de Román Pérez, psicòleg i psicoanalista.

Dia: 21 de novembre de 2018 a les 19h.

Lloc: Auditori de la Plana de l´Om de Manresa

Entrada gratuïta

Us adjuntem PDF amb la informació.

2018, CONFERÈNCIA ROMÁN PÉREZ CDIAP

 

UNA MICA D’HISTÒRIA SOBRE L’EDIFICI ON SOM: FÀBRICA DE RAMON CUITÓ, de la revista El pou de la gallina.

ARTICLE POU GALLINA- EDIFICI CUITÓ

XERRADA: “REFLEXIONS SOBRE SALUT MENTAL EN LA PRIMERA INFÀNCIA. UNA MIRADA INTEGRAL” A CÀRREC DE JORGE LUÍS TIZÓN

 

 

DATA: 17 DE NOVEMBRE DE 2017

HORA: 19h

LLOC: AUDITORI DE LA PLANA DE L’OM DE MANRESA

ORGANITZA: CDIAP del Bages – Associació Montserrat Claret Arimany

Activitat inclosa en la Setmana dels Drets dels Infants

COL·LABORA: Ajuntament de Manresa

 

Jorge L. Tizón

¿Es cierto que la cuarta parte de los niños en nuestra sociedad padece trastornos mentales? Si es cierto, ¿qué tendríamos que pensar y hacer? Y si no es cierto, ¿qué tendríamos que pensar y hacer?

Desearía proporcionar algunos elementos de reflexión para responder a esas cuestiones tan discutibles hoy.

Para ello, proporcionaré ideas sobre la importancia del mundo emocional, del mundo relacional y de una perspectiva de la salud mental basada en la relación y no en una psiquiatría biocomercial.

Todo ello implica darle una gran importancia a la promoción de la salud de la infancia y el trabajo en la prevención de sus problemas. Ahora bien: eso significa cambios no sólo en nuestros dispositivos asistenciales, sino en las organizaciones comunitarias y en las organizaciones sociales. Comenzando por “Más tiempo con los hijos”, desde luego.