Què fem
Al CDIAP s’atenen infants de zero fins a sis anys que presenten trastorns en el desenvolupament o bé estan en risc de patir-ne. Treballem de manera integral amb els infants, les seves famílies i el seu entorn més proper, portant a terme intervencions preventives i terapèutiques per tal d’aconseguir el nivell màxim de desenvolupament personal dels infants i d’integració en el seu entorn.
Les intervencions estan en mans dels professionals de l’equip interdisciplinari que configurem el CDIAP, especialitzats en la primera infància.
L'atenció que oferim
Prevenció i detecció de dificultats en el desenvolupament.
Portem a terme diferents programes de sensibilització, prevenció i detecció precoç en els àmbits que tenen cura de la primera infància: educació, salut i serveis socials.
Avaluació i diagnòstic del desenvolupament de l’infant.
Fem una valoració interdisciplinària per arribar a una impressió diagnòstica que permeti acordar quina és la intervenció a seguir.
Atenció terapèutica per millorar el desenvolupament de l’infant.
La nostra intervenció és global, atenent els aspectes individuals de cada infant, així com els relacionats amb el seu entorn social, familiar i cultural.
– Atenció terapèutica a l’infant. De forma individual o en petit grup.
– Acompanyament i assessorament a la família i l’entorn de l’infant. Oferim entrevistes, suport psicològic i grups terapèutics per a mares i pares dels infants atesos.
Coordinació amb professionals de la xarxa d’educació, de salut i de serveis socials. Treballem amb xarxa amb els diferents dispositius assistencials (escoles bressol, escoles/EAP, equips pediatria, hospitals, serveis socials) amb la finalitat de compartir i acordar les actuacions més indicades per a la millora de l’infant.
Formació i docència.
Gaudim d’un espai de supervisió clínica i participem en cursos per a la formació continuada. Duem a terme tasques de formació i sensibilització en forma de xerrades o jornades.
Circuit assistencial
1
L’accés
al servei
2
L’acollida
3
La valoració
4
L’atenció
terapèutica
5
Finalització
i derivació
1. L'accés al servei
L’atenció precoç és un dret bàsic dels infants des de la seva concepció fins als sis anys. Existeixen dues maneres de començar el circuit assistencial:
- Per derivació d’un altre servei d’atenció a la infància com l’escola bressol, el servei de pediatria o els serveis socials.
- Per iniciativa familiar en cas d’haver detectat que el vostre fill o filla podria presentar dificultats en el desenvolupament.
Podeu contactar amb nosaltres per explicar-nos el motiu de la consulta i facilitar-nos les dades bàsiques per a una primera avaluació i a la fi concertar una primera visita d’acollida, si es reuneixen els requisits d’admissió.
2. L'acollida
3. La valoració
4. L'atenció terapèutica
5. Finalització i derivació
Amb qui treballem
El CDIAP Bages treballa coordinadament amb altres agents socials d’abast municipal, comarcal i autonòmic per tal d’unir esforços en la mateixa direcció. L’objectiu és oferir la millor atenció als infants de manera coordinada en tots els àmbits: educatiu, social i sanitari.
El CDIAP del Bages treballa amb:
Departament de Drets Socials
Consell Comarcal del Bages
Ajuntament de Manresa
Ajuntament de Súria
Departament d’Educació
Departament de Salut
Escoles bressol
Consell Comarcal del Moianès
Fundació Althaia
Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UManresa)
Centre de Recursos Educatius de la ONCE Barcelona
UCCAP
L'espai
A més dels espais ubicats al mateix centre, tenim la possibilitat de realitzar teràpia aquàtica amb els infants que es considera pertinent.
També usem l’aula multisensorial, ubicada a l’Escola Bressol municipal Bressolvent, que ens cedeix l’Ajuntament de Manresa, per al treball amb els infants que es considera adient per a l’estimulació sensorial.
Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Bages (CDIAP)
C/ Fonollar, 12-14, 1er 08241 Manresa
cdiapbages@cdiapbages.org
93 874 71 04 – 93 872 82 81
Horaris d’atenció al públic:
De dilluns a dijous de 8:30 a 14 h i de 15:30 a 18 h.
Divendres de 8:30 a 13:30 h.
Preguntes freqüents
Us podeu dirigir al CDIAP si teniu dubtes o us preocupa alguna qüestió relacionada amb el desenvolupament del vostre fill o filla, ja sigui a nivell motriu, de llenguatge, afectiu i emocional, social o de comunicació i relació i/o dificultats en el comportament i la conducta.
Com que es tracta d’un recurs públic, el servei és universal i gratuït per a tots els infants de zero a sis anys empadronats als municipis del Bages o Calders, Monistrol de Calders, Moià, L’Estany i Santa Maria d’Oló.
- Edat (De 0 fins a 6 anys).
- Municipi d’empadronament: Es requereix que la família estigui empadronada en qualsevol municipi del Bages o a les localitats de: Calders, Monistrol de Calders, Moià, L’Estany i Santa Maria d’Oló, del Moianès.
- Idoneïtat del servei.
La documentació que necessitem és:
- Targeta sanitària de l’infant
- Documents d’identitat dels tutors legals
- Llibre de família o Certificat de naixement
També caldrà que ambdós tutors legals signin la documentació que se’ls lliurarà.